Aanbieding Zwartboek Erfpacht

Tijdens een gesprek afgelopen zomer met de gemeentelijke Ombudsman Metropool Amsterdam is het besluit genomen om een Zwartboek erfpacht aan te leggen. Aan de hand van concrete praktijkgevallen wordt aantoonbaar gemaakt dat de sociale structuur van de stad ingrijpend verandert. We willen een betrouwbare overheid. En laten zien dat dit erfpachtsysteem voor veel Amsterdammers de nekslag vormt.

In 2017 besloot de gemeente Amsterdam om het erfpachtsysteem te veranderen van voortdurend (elke 50 of 75 jaar herziening van de canon) naar eeuwigdurend. Dat zou ‘beter en veiliger’ zijn dan het bestaande. ‘Onafhankelijke’ adviescommissies en doorzichtige rekentools volgden. 

Jarenlang werd met de gemeente gecorrespondeerd, geprocedeerd, ingesproken, gevraagd om helderheid, redelijkheid en billijkheid. Verzoeken om gesprekken met verantwoordelijke wethouders verzandden of werden genegeerd. Het huidige college haalde de dichter Herman Gorter aan (‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’) vol beloftes. Onder meer weer een onafhankelijke commissie voor erfpacht. Erfpachters kunnen niet wachten tot een evaluatie van beleid, want moeten voor 1 januari 2020 een keuze maken.

Die deadline komt voor alle erfpachters neer op een dwangpositie. Accepteer het overstapaanbod of u overkomt iets nog veel ergers en voor sommigen: kies voor de strop of de kogel. Heel weinig erfpachters accepteren dit en komen financieel volkomen knel te zitten.  

We willen drie dingen:

  1. een conserverende maatregel; immers het huidige model met buurtstraatquotes (BSQ) is ondeugdelijk
  2. uitstel van de gekozen datum van overstap (31 december 2019). Er zijn betere alternatieven: overstap einde tijdvak of overstap bij verkoop. 
  3. vervang de erfpachtcanon rigoureus door verdubbeling van het OZB-tarief naar het gemiddelde niveau van Noord-Holland (win-win voor de stad en voor erfpachters)

De komende weken laten we van ons horen.
Wie meer (alles) wil lezen, verwijzen we naar het Zwartboek 1.0

Amsterdam, 2 oktober 2019.

Verontruste Erfpachters
Rupino Griffioen
Chaja Heyning
Anne-Mariken Raukema
Jan Schrijver
Robert Vreeken