Waarom de Amsterdamse Woon en Erfpachtpartij?

Wij maken ons zorgen om ons huis en alle andere huizen op erfpacht in Amsterdam, zowel voor de eigenaren als voor de huurders. Wij maken ons ook enorme zorgen over de stad. In plaats van te klagen willen wij er iets aan doen! Wij hebben geprobeerd via inspraak invloed uit te oefenen, maar inspreken lijkt totaal geen zin te hebben.

Betaalbaar

In 2014 hebben wij bijna allemaal D66 of VVD gestemd want die beloofden ons dat er een eerlijke en goede oplossing voor erfpacht zou komen en we zijn van de regen in een hoosbui terecht gekomen. Ze zijn hun beloftes NIET nagekomen en wat veel erger is: ze geven elkaar de schuld van deze ramp. Met als klap op de vuurpijl de truc om het afgesproken erfpachtreferendum te verbieden.  De verantwoordelijke wethouder schrijft in het nieuwe VVD verkiezingsprogramma dat het systeem na de verkiezingen anders moet, maar dwingt mensen daarmee nu binnen 3 maanden een beslissing te nemen?

Erfpachters en bewoners moeten vertegenwoordigd worden in de Raad, het erfpachtbesluit zoals het er door het College is doorgedrukt is onbehoorlijk. Nu gaat meer dan tweederde van de erfpachters de bietenbrug op, na 2020 gaan alle erfpachters het schip in. De canon wordt twee tot vier keer te hoog! Vanaf 2020 is 49 procent van de WOZ waarde van een gemiddelde Amsterdamse woning ineens van de gemeente. Dat is onacceptabel!

Jonge mensen en gezinnen kunnen nu al geen huis vinden en zij verlaten de stad. Steeds meer Amsterdammers zullen vertrekken als er niets gebeurt. Amsterdam moet geen Londen worden, geen wijken vol huizen waar niemand woont!

Bewoonbaar

Daarbij gaat de stad gaat ten onder aan de drukte.

De stad dreigt onbewoonbaar te worden, onder andere door een volledig gebrek aan handhaving en de Airbnb tsunami. 70.000 bedden zijn constant in gebruik bij Airbnb toeristen, hier zouden Amsterdammers moeten wonen. Parkeren, fietsen, schone lucht, festivals en evenementen zijn onderwerpen waar geen goed beleid voor is of waar de regels totaal niet gehandhaafd worden!

De stad is vies, 250 fte reiniging zijn op straat gegooid en nu roept het College dat ze gaan handhaven? En nu worden er bij de reiniging nog meer mensen ontslagen?

Betrouwbaar

De bestuurscultuur in de Stopera moet op de schop, er moeten bewoners met hart voor de stad komen en geen politici pur sang die alleen maar dealtjes met elkaar sluiten en hun verkiezingsbeloftes vergeten direct na de verkiezingen. Politici die Amsterdam als springplank misbruiken voor hun eigen landelijke carrière.

Amsterdam moet – zoals zij dat altijd geweest is – de stad blijven van de student en de bankier, de kunstenaar en de banketbakker, van oud en jong en rijk en arm. Maar dan moet je er wel kunnen wonen!

Amsterdamse Woon en Erfpachtpartij is voor een betaalbaar, bewoonbaar en betrouwbaar Amsterdam. Deze drie criteria zijn leidend voor onze keuzes.

Visiedocument (PDF)

Doe mee en word lid!